Adresar Zvezdara - Lokacija: Mirijevo

Mirijevo, zajedno sa Konjarnikom, predstavlja jedno od najvećih i najnaseljenijih naselja na teritoriji opštine Zvezdara, smešteno u najistočnijem delu urbanih okvira Beograda. Ovo naselje je prepoznato po svojoj dugačkoj istorijskoj priči koja seže u vreme kada je Mirijevo još uvek bilo samo periferija srpske prestonice.

Kroz istoriju, bilo je raznih tumačenja i varijacija imena Mirijeva, čije precizno poreklo i dalje nije potpuno utvrđeno. Jedna od teorija sugeriše da je naselje dobilo ime na osnovu arhaičnog toponima “mir”, što se može shvatiti kao odraz smirenosti i prijatnog života koji su stanovnici nekad uživali u ovom prelepom, tihom i šumovitom području, udaljenom od glavnih gradskih ruta i prometnih puteva. Druga teorija predlaže da je ime Mirijevo moglo proizaći iz migracije stanovnika iz makedonskog sela Mirovo, koji su bežeći od Otomanske invazije, našli svoj novi dom na ovim prostorima.

Danas, Mirijevo se transformisalo u veliko, urbanizovano naselje koje se sastoji iz nekoliko delova. Staro Mirijevo se nalazi na severu i jugu od ulice Vitezova Karađorđeve zvezde. Između ulica Mirijevski venac i Matice srpske, smestilo se Mirijevo 2. Mirijevo 3 i 4 se prostiru istočno od ulice Matice srpske, odvojene ulicom Semjuela Beketa. Na krajnjem istoku, od Mirijevskog bulevara, nalazi se Orlovsko naselje, koje je pretežno nastanjeno Romima.

Sve u svemu, Mirijevo je danas simbol kombinacije dugogodišnje istorije i moderne urbane sredine, što ga čini jedinstvenim delom Beograda.

Showing 1 - 12 of 27
Dom zdravlja Mirijevo - Zvezdara
Matice Srpske 45a, Belgrade, 11050, Mirijevo
Ambulanta Staro Mirijevo - Zvezdara
Vitezova karadjordjeve zvezde 22, Belgrade, 11050, Mirijevo
Selidbe i prevoz "El Toro"
4.01
Pirandelova 48, Belgrade, 11050, Mirijevo
Open Now
Staklorezačka radnja "Staklo Kostić" Mirijevo
Ljubiše Miodragovića 33, Belgrade, 11050, Mirijevo
Fudbalski klub Balkan Mirijevo
Rableova bb, Belgrade, 11050, Mirijevo
Školski Košarkaški Klub Zvezdara
Šejkina 19, Belgrade, 11050, Mirijevo
Knjigovodstvena agencija "Knjiški Moljac"
Ul. Vitezova Karađorđeve zvezde br. 50, Belgrade, 11050, Mirijevo
Amsterdam cafe Mirijevo
Rableova 19, Belgrade, 11050, Mirijevo
Open Now
Ketreing Plus - Mirijevo
Jovanke Radaković 82, Belgrade, 11050, Mirijevo
Termopool d.o.o - Bazeni i grejanje
Ljubiše Miodragovića 11n, Belgrade, 11050, Mirijevo