Adresar Zvezdara - Lokacija: Cvetkova pijaca

Naselje Cvetkova pijaca na opštini Zvezdara u Beogradu obavijeno je slojevima istorije i tradicije. Ovaj deo grada, poznat lokalno kao “kod Cvetka”, smešten je duž bulevara koji vodi od “Lipovog ’lada” do Mokrog luga. Posle samo jednog kilometra putovanja, naći ćete se u ovoj prepoznatljivoj četvrti.

Središnji deo naselja je Cvetkova pijaca, koja se nalazi nasuprot Cvetkovog bazara. Na mestu sadašnjeg bazara nekada je stajala poznata Cvetkova mehana, koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji ovog kraja. Ograničeno sa četiri strane – Bulevarom kralja Aleksandra, Vjekoslava Kovača, Živkom Davidovićem i Deskaševom ulicom – ovo naselje nosi svoje ime sa ponosom.

Ali, ko je bio Cvetko, čovek čije ime ovaj kraj nosi? Cvetko Jovanović bio je ugostitelj iz Ohrida koji se krajem devetnaestog veka preselio u Beograd, ili tačnije, na njegovu tadašnju periferiju, u potrazi za boljim životom. Nakon što je uspeo da zaradi dovoljno novca, Cvetko je kupio malo zemljište, izgradio kuću i otvorio kafanu. Verovatno nije mogao ni da sanja da će njegovo ime jednog dana postati simbol za jedno od najpoznatijih delova Zvezdare.

Potomci Cvetka Jovanovića i dalje su prisutni u ovom delu grada, čuvajući nasleđe svog predaka. Oni su pravi starosedeoci Zvezdare, svedoci promena koje su oblikovale ovaj kraj u ono što je danas – srce opštine Zvezdara, naselje Cvetkova pijaca.

Showing 1 - 9 of 9
Plesni klub Best
Olge jovanović 18, Belgrade, 11050, Cvetkova pijaca
Dunav Osiguranje
Bulevar Kralja Aleksandra 315, Belgrade, 11050, Cvetkova pijaca
Banca Intesa - Cvetkova Pijaca
Bulevar Kralja Aleksandra 330, Belgrade, 11050, Cvetkova pijaca
Labaratorija BioMedica
Olge Jovanović 18a, Belgrade, 11050, Cvetkova pijaca
Marketing agencija - Infinite Media Group
Gospićka 5, Belgrade, 11050, Cvetkova pijaca
Dom zdravlja Zvezdara
Olge jovanović 11, Belgrade, 11050, Cvetkova pijaca
Featured
Mesna zajednica Zvezdara
Bulevar kralja Aleksandra 243-245, Belgrade, 11050, Cvetkova pijaca