Adresar Zvezdara - Lokacija: Djeram

Đeram je prepoznatljivo naselje unutar opštine Zvezdara u Beogradu. To je deo Zvezdare koji se usko proteže duž Bulevara kralja Aleksandra, između ulice Branka Krsmanovića i prostora nekadašnjeg tramvajskog depoa. Ime Đeram može izazvati iznenađenje, s obzirom da predstavlja drevnu napravu za vađenje vode iz bunara, koja je pretežno karakteristična za ravničarsko područje Vojvodine. Logično pitanje koje se nameće je: zašto bi deo Beograda, bez ravnica i bunara, dobio takvo ime?

Odgovor leži u istoriji ovog kraja. Na mestu današnjeg Đerma, nekad se nalazila trošarina, jedan od brojnih punktova na tadašnjim obodima Beograda gde se naplaćivala taksa za ulazak u grad. Rampa, koja je bila deo ove naplatne stanice, naizmenično se podizala i spuštala, a ova pokretanja su podsećala meštane na rad đerama. Veruje se da je upravo ova asocijacija dala ime čitavom kraju.

Danas, Đeram se ubraja među najživlje delove Beograda, odiše urbanim duhom i prepoznatljiv je po svojoj energiji i dinamičnosti. Ovaj deo grada, sa svojom istorijskom pozadinom, je još jedan dokaz koliko su prošlost i kultura utkani u tkivo Beograda, i koliko svaka ulica i svako naselje imaju svoju priču.

Showing 1 - 7 of 7
Open Now
Poslastičarnica Bolonja
Bulevar Kralja Aleksandra 170, Belgrade, 11050, Djeram
Open Now
Pošta Beograd 14 Đeram
Bulevar Kralja Aleksandra 121, Belgrade, 11050, Djeram
Open Now
Infinity Com D.o.o.
Branka Krsmanovića 29, Belgrade, 11050, Djeram
Dom zdravlja "Euromedik"
Vatroslava Jagića 1, Belgrade, 11050, Djeram
Open Now
PVC Stolarija "D_MONT"
Đevđelijska 9, Belgrade, 11050, Djeram
Open Now
Mesna zajednica Smederevski Đeram
Zahumska 23a, Belgrade, 11050, Djeram